Styrelsekrönikan december 2016

Styrelsekrönikan december 2016

Då har jag deltagit på ännu ett av FM-årets höjdpunkter – NWP – och det är glädjande att se hur branschen utvecklats. Jag vill påstå att FM är både mer känt och mer uppmärksammat än någonsin för vad det står för och för sin vikt för företagets kärnverksamhet och medarbetarnas trivsel, engagemang och produktivitet. Våra frågor klättrar uppåt i ledningen och kolleger inom IT och HR ser naturliga samarbeten. Detta måste vi ta tillvara!

Monica Trolle
Monica Trolle

Två genomgående teman för året var digitalisering och individualisering. Båda nödvändiga men de kan samtidigt stå i strid med varandra om de inte används på rätt sätt.

Digitalisering: När vi inte kan springa fortare eller sänka timpriset så måste vi arbeta smartare. Där kan tekniken hjälpa oss. I stället för att städa enligt ett schema vare sig det behövs eller ej så säger tekniken till när ytan använts ett visst antal gånger och beskedet går till den i städteamet som befinner sig närmst – smart! När vi kommer till ABW-kontoret så talar en skärm i entrén om var det finns lediga platser och i en app kan jag se var mina kolleger befinner sig. Via mobilen kan jag lätt leta reda på ett ledigt rum med videoutrustning för mitt möte med kolleger på andra siter som spar på miljö och tid genom att kunna stanna kvar på hemmafronten. Papperskorgarna kallar på hjälp när de behöver tömmas och vi byter inte toners förrän printern känt av att det nästan är slut. Fantasin sätter gränserna för vilken hjälp vi tar av tekniken, samtidigt behöver vi hantera frågor kring den personliga integriteten och gemensamma plattformar för att den ska bli mer allmänt tillgänglig. En mognadsprocess som tagit sin tid men där jag upplever att det går betydligt fortare nu.

Individualisering: Teknikutveckling, koncept och standardisering i all ära men människokroppen har inte muterat nämnvärt de senaste tusentals åren. Hur ska vi lyckas hitta en effektiv ”standard” och samtidigt ta hänsyn till människan som individ med de preferenser och individuella behov hen har? Förutom att vi är olika i vilka miljöer vi presterar bäst och var vi hämtar energi, så har vi olika typer av arbetsuppgifter som kräver olika miljöer. Det är en ständig fråga och debatt i ABW-miljöer och som jag ser det, framför allt en beteendefråga. Likställ det med ett hem som i de flesta fall består av sovrum för vila, vardagsrum för umgänge och kök för tillverkning. Där är det naturligt att byta miljö beroende på aktivitet – kan det bli lika naturligt i kontorsmiljö? Eller är vi alltför vana vid att arbetet är lika med mitt egna skrivbord? Här är det mycket viktigt att vi aktivt forsätter att arbeta med beteenden och utveckling av miljöerna långt efter ombyggnadsprojekt och flyttprojekt är avslutat. Jag tror att ABW är här för att stanna, det har alltför många fördelar jämfört med tidigare cellkontor och kontorslandskap, men vi måste få till en miljö som främjar allas produktivitet och engagemang.

Önskar er alla en riktigt GOD JUL och GOTT NYTT FM-år!

Monica Trolle
styrelseledamot IFMA Sverige