Låt oss tala klarspråk!

Låt oss tala klarspråk!

nyhetsbrev mars
Förtrollas eller frustreras du av den djungel av akronymer och uttryck som branscher av alla sorter spottar ur sig? Oavsett vilket så finns det anledning att reflektera över de språkliga krumbukterna, för om FM-branschen ska synas måste vi också kommunicera rätt.

Att språkbruk spelar en avgörande roll i en alltmer snabbföränderlig och komplex omvärld är ingen hemlighet. Det behövs inte platsannonser och trendanalytiker för att inse att god kommunikationsförmåga är en nyckelkompetens. Frågan är om det inte också är en bristvara? Vi hör alla, i vårt dagliga arbete, ett språkbruk där floskler tar alltför stor plats. Språkbruk som syftar till att grundlägga “gruppspråk” som före¬nar invigda och exkluderar övriga. I detta har språket förlorat sitt syfte. Det handlar inte längre om att kommunicera utan mer om att imponera.

Att se över hur vi använder språket är något vi regelbundet ska göra. Vi måste alltid ha i åtanke att språk handlar om perspektiv. Rätt perspektiv är alltid mottagarens. Men vad gör vi om mottagarna är många och var och en har sitt “gruppspråk” – hur når vi fram då?
Under Nordic Workplace 2017 kunde vi höra Jeffrey Saunders från Copenhagen Institute for Futures Studies tala om FM:s roll som “orchestrator of the performance”. En lockade beskrivning som skulle ge vår bransch en strategiskt stark position i förhållande till mer etablerade funktioner. För att dirigera detta med framgång så det gäller att tänka noga på vad man säger till vem – liksom på hur och när man säger det.

Vägen till framgång går inte via svårbegripliga akronymer som gett upphov till ett nytt språk och inte heller via de allerstädes närvarande trendtermerna av typen fokusera brett, stretcha visionen eller spin off-effekt. Framgång kommer till den som förstår, som kan styra och möta förväntningar och som kan göra det svåra enkelt.
Låt FM vara den bransch som leder utvecklingen mot klarspråk! Den bransch som uttrycker sig rakt på sak och utan omskrivning når fram. Till andra funktioner, till beslutsfattare, till media eller till framtida arbetstagare – kort sagt till alla de vi behöver för att nå dit vi vill.

Joachim Boëthius