World Workplace Europe 2018

World Workplace Europe 2018

World Workplace Europe 2018 genomfördes 15e till 17e maj i Barcelona, Europas växande centrum för ekonomisk, digital och social innovation. I samband med detta ordnade IFMA Sverige en studieresa för IFMAs medlemmar där vi utöver konferensprogrammet gjorde extra studiebesök. Vår tredagars resa var full av upptäckter och inspiration, med mingel och nya bekantskaper som gjorde resan så rik den bara kunde bli.

Vi började med ett besök till “22@Barcelona” – Barcelonas innovationsdistrikt som har lyckats skapa 93 000 jobb och lockat till sig mer än 8000 företag sedan år 2000. Marc Sens från Barcelona City Council delade med sig av “22@Barcelonas” resa, från att vara ett industrikvarter med 400 fabriker till en serviceaktivitet med stark fokus på vetenskap och innovation. Barcelona blev rankad till Europas femte största stad vad gäller antal start-ups under 2016.

Vi började dagen med att besöka Edificio Media – en byggnad som har fått all eloge för hållbarhet och effektivitet och som idag stöder R&D till produktiv ekonomi.

20180515_114320_resized20180515_113223_resized

 

 

 

 

 

 

– Här hjälper experter entreprenörer med allt från att pitcha deras idé, skapa en affärsplan och skapa en företagsstruktur. I samma utrymme finns även en bank med representanter och ett rum där projektet “pitchas” för olika investerare.

– Cykelställ med stöldskydd där man kan fästa cykeln på 5 ställen och som även kan ta hand om hjälmen.

20180515_132955_resized

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Eftermiddagen blev mer kulturinriktad då vi besökte La Sagrada familia med en guide som svarade på alla våra frågor inom facility management.

Det var mycket intressant att höra hur man underhåller lampor och tvättar fönster i en byggnad med upp till 70 meter till taket samt tar emot ca 50 000 besökare per dag i en miljö som fortfarande är under konstruktion. Allt samtidigt som säkerheten måste garanteras.

Kvällen spenderades med kollegor från IFMA Schweiz, ett perfekt tillfälle att träffa nya bekantskaper och vänner.20180515_213936_resized

 

 

 

 

 

 

 

 

På onsdagen gick WWE Europe 2018 stapeln med experter och talanger från inom gånga områden. Diskussionerna varierade från nuvarande behov av ett mer flexibelt tänkande för att kunna anpassas till en alltmer teknisk och digital miljö, till en värld där roboten inte är ett hot utan ett medel för att ta hand om enklare uppgifter och som stöder FM branschen till att driva mervärde och utveckling.

Victor Mannerholm Hammar talade om digitala strategier för att supportera framtidens arbete och Kay Sargent talade om ”the Big shift” – där fokus går från ”workspace till worker” och från ”High Tech till High Touch”, för att nämna några programpunkter.

IFMA Sverige har också valt att fokusera på dessa viktiga ämnen och temat för årets Nordic Workplace –  NWP – blir således ”Healty people in a digital World” och vi hoppas där kunna belysa frågeställningarna ytterligare. Årets NWP kommer att äga rum I Stockholm den 27 september.

Ni är varmt välkomna till årets Nordic Workplace!

 

Av Christine Norberg-Francille, fd ledamot i IFMA Sverige styrelse