“Att finnas till för andra är mycket vad Facility Management betyder för mig”

“Att finnas till för andra är mycket vad Facility Management betyder för mig”

Körsbärsblom

Det är i början av april månad och jag ser framför mig ytterligare en hotellövernattning på samma hotell i Stockholm som jag bott på de senaste 17 åren. På väg in i hissen möter jag den trevlige killen i baren som är på väg upp med en måltid till en annan hotellgäst. När jag skall stiga av hissen så säger jag till killen att vi ses om en stund när jag skall ner till baren och köpa en öl. Då svarar han: “Du är välkommen. Jag finns till för dig”. Trots en ganska lång arbetsdag fylldes mitt inre med en enorm glädje och tillfredsställelse med en så klok kommentar.

Att finnas till för andra är mycket vad Facility Management betyder för mig. Mitt uppdrag som FM-ansvarig på Deloitte är att finnas till för andra och skapa en bekymmersfri dag för de andra på firman så att de kan fokusera på deras huvuduppdrag, nämligen att skapa ett värde för våra slutkunder.

För några veckor sedan var jag inbjuden som talare till Nordic FM-dagen i Malmö och mitt anförande rörde framtida utmaningar inom FM ur flera perspektiv. Om jag skall sammanfatta mitt anförande i några få rader så är det att vi jobbar i en spännande bransch där vi behöver bli bättre på att kommunicera det värde vi bidrar med till kärnverksamheten i en upplevelsebaserad värld. Jag ser framför mig att kraven ökar på oss och då är det viktigt med snabbfotade och flexibla leverantörer samt att vi har medarbetare som är väldigt kund- och lösningsorienterade. Redan idag ser vi ett ökat teknikinslag i våra FM-leveranser och detta lär öka. Jag hävdar också att omvärldsbevakning och nätverkande är en viktig framgångsfaktor. Här kan IFMA bidra i allra högsta grad.

Ett annat spännande uppdrag är att bidra till utvecklingen hos framtida FM-medarbetare. Sedan några år tillbaka bedriver Affärshögskolan en tvåårig YH-utbildning inom FM där jag har förmånen att få delta i kursframtagandet. Då vi vet att FM är ett brett område blir det svårt att skapa en heltäckande utbildning. Det som studenterna värderar väldigt högt på utbildningen är den praktiska förankringen på utbildningen i form av gästföreläsare, studiebesök och möjligheten till en praktikplats. Jag skulle uppmana alla som vill bidra till dessa studenters utveckling att höra av sig till IFMA så skall vi förmedla kontakten vidare till skolan. Stort tack på förhand!

Michael Esplinger

Styrelseledamot IFMA Sverige