Upskill, reskill eller ”no skill”

Upskill, reskill eller ”no skill”

Att vi lever in en tid av snabba och stora förändringar tror jag knappast undgått någon. Att vi som individer måste se oss, som inte som ersatta, så kanske i alla fall ifrågasatta är ett faktum. Vilket värde är det vi bidrar med? Vilken kunskap/förmåga har vi som tekniken inte kan ersätta? Försök att lista allt som du har lärt dig sedan du tog din examen – sannolikt är det en hel del annat som absolut inte rör din ursprungliga utbildning.

Med begreppet upskill menas att man uppdaterar den kunskap man har, medan reskill syftar på att lära nytt. Den ena utesluter inte det andra. Snarare verkar de i symbios. I framtiden kommer vi se arbetsgivare lägga mer fokus på reskilleftersom den kompetens man vill ha kanske inte finns i tillräcklig omfattning på arbetsmarknaden. Så vill vi inte vill bli offer för förändringen utan istället vara en del av den. Den gamla statiska synen på kunskap måste ersättas med vanan att erövra kunskap om och om igen. Skolan tog aldrig slut.

Hur många dagar per år avsätter du till att utveckla dig?
Är det 2, 4 kanske t.o.m. 6 dagar per år. Då kan jag meddela att World Economic Forums rekommendation är  20 dagar per år. En rekommendation som ytterst få kan följa. Med det sagt finns egentligen bara en sak att göra – nämligen att lära sig mer på mindre tid. Att titta på klipp med Tedtalk och tro att vi sedan reskillat duger inte. Det krävs kontinuitet och en plan. För att fortsätta vara en tillgång krävs att du också förstår vart din arbetsgivare är på väg.

IFMAs roll som forum för FM-branschen ger dig inte bara koll på vart branscherna är på väg, du är också med stakar ut den nya vägen. Ett av våra ledord är Learn, och det borde också ditt ledord vara i denna sköna nya värld, oavsett om du är ny eller gammal i branschen.

På Nordic Workplace eller någon av våra nätverksträffar får du en chans att träffa branschkollega eller föreläsare som kan bidra till att skapa nya möjligheter för dig.

För mer formella utbildningar samarbetar IFMA med Affärshögskolans 2-åriga FM-utbildning när det gäller att fånga och utbilda nya talanger. I december hade vi ett strategimöte för att se hur vi kan fördjupa och förbättra vårt samarbete ytterligare.

Genom Karlstad Universitet, Centrum för Tjänsteforskning, får du som IFMA-medlem rabatterat pris när du går kursen Facility Management ur ett tjänsteperspektiv. Med professor Bo Edvardsson i spetsen får du lära dig mer om hur FM kan bidra till värdeskapande i kundernas verksamhet, i både privata företag och offentlig verksamhet. I den nya omgången är dessutom upplägget ändrat, allt för att du ska kunna göra detta parallellt med ditt ordinarie arbete. Kursen kommer erbjudas med start under hösten 2020 – missa inte chansen!

Nytt för 2020 är att IFMA även tecknat ett samarbetsavtal med Teknologisk Institut! Här finns ett brett utbud av kurser bl.a. Lokalresursplanering, Facility Management, Upphandling av fastighets- och servicetjänster, Effektiv Projektledning.

Just nu arbetar jag och styrelsen intensivt med att ta IFMAs internationella certifieringar till Sverige, som en del i arbetet med vässa din konkurrenskraft och stärka branschen. Jag ser fram emot att få berätta mer om det längre fram. Missa inte att chansen att upskilla och reskilla, så att du inte slutar med no skills. Under Utbildning på vår hemsida hittar du mer om allt spännande som IFMA erbjuder dig som medlem.

Joachim Boëthius