Det Nya Arbetslivet – med eftertanke

Det Nya Arbetslivet – med eftertanke

Det har minst sagt skett en explosionsartat utveckling på våra arbetsplatser under det senaste seklet. År 1953 kom den första datorn till Sverige. År 1975, under en tid då de flesta använde skrivmaskiner, grundades Microsoft av barndomsvännerna Paul Allen och Bill Gates. År 1989 revolutionerade Microsoft svenska arbetsplatser med programmen Word och Power Point. År 2005 tog Microsoft i Sverige vid Bill Gates ord ”Arbete är något du gör, inte en plats du går till.” Sedan dess har många företag och organisationer inspirerats att förändra sitt sätt att arbeta.

År 2012 byggde Microsoft Sverige om det dåvarande kontoret i Akalla utanför Stockholm. Och nu har bolaget tagit den moderna arbetsplatsen till nästa nivå. Microsofts Stockholmskontor har flyttats till Urban Escape i centrala Stockholm och tagit steget från en aktivitetsbaserad arbetsplats till ett behovsbaserat arbetsliv. På Microsoft heter det Det Nya Arbetslivet – med eftertanke.

Det Nya Arbetslivet – med eftertanke var temat på IFMAs nätverksträff den 17 februari 2020. Under ett fullsatt event fick nätverkets medlemmar ta del av Microsofts resa och de erfarenheter som har dragits under årens lopp samt hur dessa har tagits i beaktande under flytten till det nya kontoret. 

– Vårt nya kontor är ett nav för att knyta samman allt samarbete mellan Microsoft, våra medarbetare och omvärlden. Därför är 75% av vårt nya kontor öppet för kunder och partners, designat med kreativitet, samarbete och fokusmöjligheter som utgångspunkt. Vi är övertygade om att mångfald och samarbete berikar, säger Henrik Byström, affärsområdeschef för Modern Workplace på Microsoft i Sverige.

Microsofts tankesätt om arbetslivet har fått positiva effekter. Bolaget har sett hur Det Nya Arbetslivet gör det enklare att få ihop livspusslet. Medarbetare kan anpassa sitt arbete, jobba där det passar dem och underlätta mellan yrkes- och familjeliv. 

Vi vet också att företag med en innovativ arbetsplatskultur är bättre positionerade att locka rätt talanger och ser både internt och externt samarbete som en avgörande faktor för framtida tillväxt. Det visar en undersökning som Microsoft genomfört medgenomfört med 600 svenska chefer och medarbetare.​​

Starta er digitala förändringsresa

Att själv se, prova och uppleva nyttan med teknik är det mest effektiva sättet att se möjligheterna. Att höra hur andra gjort, inspireras och ta del av lärdomar. Microsoft erbjuder exempelvis flera alternativ för de som vill starta en resa eller som bara vill få extra inspiration.

I Det Nya Arbetslivet är tekniken som möjliggörare en viktig komponent men minst lika viktigt är hur förändringen genomförs och vad den långsiktigt förändrar. Exempelvis:

  • Företagskultur –när kontor utformas som mötesplatser istället för arbetsplatser och människorna som utgör företaget får större inflytande över sitt arbete och uppmuntras att samarbeta blir företaget starkt och handlingskraftigt.
  • Miljö och hållbarhet – nya sätt att mötas och samarbeta via exempelvis onlinemöten minskar antalet resor. Effektivisering av lokalyta sänker kostnader för såväl hyra som drift. Hållbarhet är exempelvis en utgångspunkt i designen av Microsoft Sveriges nya kontor.
  • Balans mellan arbetsliv och fritid – när vi som människor ges större möjlighet att planera vår arbetsdag för att undvika stress blir vi mer motiverade och kreativa.
  • Utveckling och tillväxt – flexibilitet och eget ansvar är några av dagens mest uppskattade förmåner, det gör er till en attraktiv arbetsgivare. Ny teknik gör det möjligt att analysera och använda sig av data på helt nya sätt.
  • Effektivisera och förenkla – modern teknik ritar om kartan för hur vi kan jobba och samarbeta. Onlinemöten, snabbmeddelanden och delad information på en samlad plats är några grundläggande exempel.

Henrik Byström,Affärsområdeschef Modern Workplace & Microsoft 365.