IFMA krönika

IFMA krönika

Efter en härlig sommar, som till min förtjusning verkar dröja sig kvar, gläds jag åt att det nu är en självklarhet att få träffa alla härliga kollegor på kontoret.

Förra årets brev tillägnade jag ju att hitta tillbaka till det normala och hur en kris även kan leda till positiv förändring och hur vi klokare av nya insikter kan utveckla våra vanor och beteenden, både på jobbet och i livet. Vid den tiden kunde vi inte i vår vildaste fantasi föreställa oss att ett krig skulle bryta ut i Europa, med all tragik det innebär och den osäkerhet som det skapar i vår omvärld. Samtidigt befinner vi oss dessutom i en alarmerande klimatförändring och brottas fortfarande med pandemin. Det är tydligt att vi just nu upplever ett historiskt skede som kommer att få genomgripande konsekvenser för hela världen, i flera generationer.

Det finns dock ljuspunkter. Vi får träffa varandra igen, åter röra oss fritt, upptäcka nya platser och med det bredda våra perspektiv vilket ger många av oss positiv energi. Med de senaste två åren färskt i minnet är det inte längre saker vi tar för givet. Och kanske behövde vi, i dagens digitala värld, få en påminnelse om hur viktigt det är att mötas i verkliga livet? Vi kan även glädjas åt att det pågår ett intensivt klimatarbete i de flesta sektorer, inte minst inom fastighetsbranschen, och det föds ständigt nya innovationer och lösningar på hur vi kan leva, resa och verka mer hållbart. Ett brilliant exempel är konceptet 15-minutersstaden som är på frammarsch i många av världens städer och även här i Sverige. Kvarter utformas så att du på 15 minuter ska kunna ta dig med cykel till platser som jobbet, skolan, matbutiken, naturen och motionsmöjligheter. Det är självförsörjande stadsdelar med lokalt fokus som både gynnar klimatet och höjer livskvaliteten för de som bor där. En annan positiv trend är delningsekonomin, vem trodde för ett par år sedan att vi skulle dela kläder, bilar, kontor och bostäder? Det ska bli väldigt spännande att se vad som blir nästa steg i den utvecklingen.

En stor del av vår tid spenderas på jobbet och tack vare utvecklingen som skett kring flexibilitet tar dagens arbetssätt större hänsyn till livspusslet. Nu planerar man sin arbetsdag utifrån var och hur man bäst utför sina arbetsuppgifter, med respekt för sig själv som individ, sina kollegor och företaget i ett större perspektiv. I Silicone Valley pågår just nu ett stort experiment lett av Google och Twitter om hur man bäst utformar ett kontor för att skapa välmående medarbetare och lockar nya talanger. Tiden där man ”stämplar in” är helt klart förbi och tester med olika lösningar pågår. Framtidens kontor utformas till en inspirerande mötesplats med funktioner och arbetsmiljöer som triggar och bidrar till personliga möten och framgång.

En sak är säker, trots alla tekniska framsteg är det fysiska mötet fortfarande ovärderligt när det gäller gemenskap, kreativitet och kultur, det har de senaste åren gjort oss varse om.

Och apropå det där med att mötas fysiskt ser jag mycket fram emot träffas på NWP som IFMA anordnar i oktober, och få chans att byta tankar, perspektiv och idéer. Jag hoppas att vi ses där!

 

Anna-Lena Carlstedt, Styrelseledamot IFMA Sverige