IFMA krönika

IFMA krönika

Ännu ett år börjar lida mot sitt slut och snart sitter vi traditionsenligt framför Kalle Anka klockan 15:00 och ser Babben Larsson, som årets julvärd, tända ljuset som signalerar att det är julafton och att julefriden bör spridas i hemmet.

Temat för i år lyder ”En stressfri högtid” och samtidigt så sitter vi alla med andan i halsen och skriver årsredovisningar, jagar fakturor och försöker lägga pusslet för att få ihop årsbokslutet samtidigt som oron inför hur inflationen och oron i världen ska påverka oss. Det är ingen unik situation för såhär har det väl mer eller mindre varit varje år sedan redovisningslagen trädde i kraft. Detta har fått mig att börja fundera, vad är receptet för en stressfri högtid? Brutet räkenskapsår? Är det Babbens tips på julafton?
Nej, självklart inte. Problematiken är mycket bredare än så och för att hitta lösningen på en sådan sak så behöver företag agera på flera fronter. Jag tror att FM, med allt vad det innebär, kan vara en del av den lösningen tillsammans med en sund företagskultur även om vi inte kan lösa världsfreden. Låt oss ta lärdomarna som vi fått de senaste åren om den hybrida arbetsplatsen, worklife balance och andra slagkraftiga ord som blivit trendiga och realisera dem till konkreta åtgärder så att inte bara högtiderna kan vara stressfria utan arbetslivet också kan få vara det i den mån det går. Det skulle vi alla må så mycket bättre av i den värld vi lever i idag.

Men låt oss hoppas att vi den 24 december kan börja med att åtminstone tillämpa en stressfri jul, bortsett från stressen över elbristen som gör att vi kanske aldrig hinner se klart Kalle Anka eller att glöggen aldrig värms upp. Då får vi vara tacksamma över att vi har ett jobb som kan hjälpa samhället att hushålla med resurserna och optimera fastigheterna så att elförbrukningen minskar. Eller att vi har en serviceorganisation på plats som ständigt bemöter våra kollegor med ett leende som kan värma oss inombords. Det kallar jag att ha ett meningsfullt jobb som skapar skillnad för så många människor varje dag både i form av den fysiska och den psykosociala arbetsplatsen.

Från oss alla i IFMAs styrelse, till er alla; en riktigt God Jul!

Sofie Hansson, IFMA styrelseledamot samt SAS
Sofie Hansson, IFMA styrelseledamot samt SAS