20 mars 2025
IFMA krönika

IFMA krönika

Från konferensdeltagare till misstänkt terrorist
En krönika om hållbarhet, säkerhet och ett (arbets)liv i förändring

Jag såg poliserna närma sig. Först en. Sedan två till. Bestämda steg, vaksamma blickar. Beväpnade. “Ursäkta, frun, kan vi få ställa några frågor?”
Den där känslan i magen. Instinkten som säger att något är fel. Den smög sig på, sakta men obönhörligt.
Det var inte så här jag hade tänkt avsluta min vistelse i Haag. Jag hade planerat att tillbringa mina sista timmar i staden med att köpa choklad, tulpaner och besöka några av dess mest ikoniska platser. Internationella brottmålsdomstolen stod högst på listan.
Jag kom aldrig dit.
En kvinna med mobiltelefon, raskt promenerande bland blommande rabatter, linsen riktad mot byggnader och vårtecken i den intilliggande parken. I mina ögon en turist. I någon annans. Ett potentiellt hot. En viss ironi, kan man tycka.

Men låt oss ta det från början.

En global samling av visionärer
World Workplace Europe 2025 var ingen vanlig konferens. Från första stund var det tydligt – detta var en smältdegel av inspiration, expertis och perspektiv kring hur vi skapar framtidens arbetsplatser och fastigheter. Deltagare från över 30 länder, mer än 50 talare och två dagar fyllda av workshops, rundabordssamtal, debatter och intensivt kunskapsutbyte. Allt med en röd tråd som löpte genom hela eventet: Hur skapar vi hållbara, innovativa och människocentrerade arbetsmiljöer i en tid av snabb förändring?

En av de mest fängslande rösterna var Dr. Eleni Myrivili, som målade upp en framtid där urban uppvärmning är en av våra största utmaningar. Städer värms upp dubbelt så snabbt som resten av planeten, och de mest utsatta drabbas hårdast.

Fast lösningarna finns. Rätt trädplantering kan sänka stadstemperaturen med upp till tio grader. Vita tak reflekterar värme och minskar energianvändningen. Framtidens arbetsplatser kan byggas under marken – naturligt svala och energieffektiva.
Det handlar dock inte om små förbättringar. Vi måste designa våra städer och arbetsplatser för att stå emot klimatförändringarna och det räcker inte att förändra den fysiska miljön. Vi måste också förstå hur vi människor fungerar i den.

Hjärnvänliga arbetsplatser och neuroledarskap
Vi är mer stressade än någonsin. Våra hjärnor är överstimulerade av digitala intryck. Efter åtta timmars skärmtid fungerar hjärnan sämre och har svårt att återhämta sig.

Men forskning visar att så lite som trettio sekunders mikropauser varje timme kan göra enorm skillnad.
Chefer som integrerar återhämtning i arbetsdagen skapar inte bara mer välmående team – de bygger också högpresterande organisationer.
Men arbetsplatser kan inte bara designas utifrån psykologi och biologi. De måste också vara ekonomiskt och miljömässigt hållbara.

Cirkulär ekonomi, Whole Life Carbon (WLC) och Net Zero – framtidens byggande
Matt Tucker från IFMA EMEA lyfte en mycket viktig fråga: Vi lever på kredit. 2024 inföll Earth Overshoot Day i augusti, vilket innebär att vi redan då hade förbrukat årets resurser och levde “på lånade medel” resten av året.

Fastigheter står för 40 procent av världens energianvändning, men vi fokuserar oftast bara på driften. I själva verket sker 80 procent av en byggnads klimatpåverkan redan innan den ens tagits i bruk.
Att skapa hållbara arbetsplatser handlar alltså inte bara om att minska energiförbrukning – utan om att designa byggnader för återanvändning och anpassning.
Den stora CEO-debatten samlade några av branschens mest inflytelserika ledare och även här kretsade samtalet kring framtidens arbetsliv och den teknologiska transformationen.
Insikten var tydlig: Morgondagens arbetsplatser skall byggas på data, analys och en djup förståelse för hur vi faktiskt arbetar och interagerar.
Vi måste mäta det vi vill förändra. Först då kan vi verkligen optimera våra arbetsplatser och fatta smartare beslut.
Ett arbetsliv i förändring – unga söker mening och flexibilitet
Den nya generationen förändrar hela arbetsmarknaden. Traditionella karriärvägar suddas ut. Allt fler jonglerar flera roller – anställda, frilansare, entreprenörer.

Samtidigt ser vi en kraftig ökning av utbrändhet. Hälsa, balans och frihet har blivit viktigare än lön.

Det väcker en större fråga: Hur skapar vi arbetsplatser och städer som inte bara fungerar – utan som ger oss trygghet, energi och mening?

Oavsett svaret ser jag fram emot att fortsätta dessa diskussioner på IFMA Sverige Nordic Workplace den 21 oktober i Stockholm, där vi i år tar möjligheten att gå från teori till praktik.

Tillbaka i parken i Haag
Poliserna gjorde sitt jobb. De var professionella. Men känslan av att betraktas som ett hot – om än bara för en timme av mitt liv – var en stark påminnelse om att vi fortfarande lever i en tid av rädsla och snabba bedömningar.

Jag kom aldrig till brottmålsdomstolen i Haag och kanske var det lika bra. I stället hamnade jag vid Fredspalatset och såg World Peace Flame, en plats som symboliserar fred och samförstånd. Kanske var det just dit jag borde ha gått från start?

För det jag tar med mig från WWE 2025 konferensen är detta:

-Framtiden kräver samarbete, förståelse och hållbara lösningar, både i arbetslivet och i samhället.

Vi har redan svaren. Vi kan skapa arbetsplatser som stödjer hjärnan, kroppen och klimatet. Vi kan bygga fastigheter med minimal klimatpåverkan från dag ett. Vi kan använda data för att fatta smartare beslut. Vi kan skapa en arbetsmarknad där människor mår bra, utvecklas och känner mening.

……Och kanske, men bara kanske, kan vi också bygga en värld där misstänksamhet ersätts av förståelse. Det är i alla fall en framtid värd att arbeta för tycker jag.

Skribent

Hanna HagbergIFMA styrelseledamot