22 april 2025
IFMA krönika

IFMA krönika

Navigera genom osäkerhet: i en tid av geopolitiska risker och hållbara arbetsplatser

I en värld präglad av osäkerhet och snabba förändringar är det väsentlig att förstå hur geopolitiska risker påverkar våra arbetsplatser och hur vi kan skapa hållbara miljöer för framtiden. Att i dessa tider skriva en krönika och inte nämna det osäkra läget i vår omvärld vore att blunda för verkligheten. Dessutom för mig som utbildad statsvetare och ekonom, som idag jobbar med affärsrådgivning brett inom området ”Future of Work” och de många olika delområden som berörs, gör att jag givetvis följt de senaste händelserna i vår omvärld så gott som dygnet runt. Jag tänker givetvis på den i vår omvärld globala ”man-made crisis” (pun intended), inklusive införandet av tullar, samt den politiska osäkerheten som vi ser globalt inom och mellan många nationer och så vidare. För att göra detta mer hanterbart för mig själv, har jag fokuserat på de områden där jag faktiskt skulle kunna göra skillnad. Således jag har reflekterat mycket över hur dessa faktorer påverkar oss här på hemmaplan både som privatperson, i yrkesrollen på arbetsplatsen och i relation till våra medarbetare. Från mig till er all kommer här en kort krönika på temat.

Omvärldsläget och vad vi kan göra direkt
Dessa ovan nämnda globala händelser har direkta konsekvenser för våra arbetsplatser. Senaste tidens införande av tullar och handelsrestriktioner har skapat en osäkerhet på marknaden som påverkar både stora och små företag. Vi ska inte glömma bort betydelsen av små enkla medel i vardagen, så som att säga god morgon till varandra, fråga hur vi mår, ta en kopp valfri dryck tillsammans. Nu mer än någonsin får vi försöka vara än mer uppmärksamma på hur vi själva och andra mår. Detta är små medel som gör att vi alla kan underlätta vardagen för våra medmänniskor.

En personlig reflektion
På ett personligt plan har dessa förändringar fått mig att reflektera över vikten av att vara förberedd och att ha en plan för att hantera osäkerhet. Precis som jag skrev i min tidigare krönika förra våren om att planera inför sommaren, är det avgörande att vi tar kontroll över vår tid och våra resurser. Genom att vara proaktiva och ha en tydlig strategi kan vi minska stressen och skapa en mer stabil arbetsmiljö.

Hållbarhet, framtidens arbete och arbetsplatser
Trots de utmaningar vi står inför, finns det också ljusglimtar. Vi ser en ökad medvetenhet om hållbarhet (delvis motsägelsefullt, jag är väl medveten om de vindar som blåser i delar av världen och bland ett antal världs- och företagsledare) och en strävan efter att skapa en bättre och ljusare omvärld. Hållbarhet handlar inte bara om att minska vår miljöpåverkan, utan kan också handla om att skapa arbetsmiljöer som främjar hälsa, välbefinnande och långsiktig produktivitet för våra medarbetare – den social hållbarheten.
Hållbarhet är ett omfattande ämne. Här fokuserar jag specifikt på att skapa en arbetsmiljö där medarbetare kan trivas och må bra, trots det rådande omvärldsläget. I de många dialoger jag ofta har med kollegor, kunder, familj och vänner inkluderar dialogerna ofta tankar om att erbjuda flexibla arbetsmodeller som hybridarbete och angenäma kontor, vilket ger medarbetare möjlighet att arbeta både från kontoret och någon annan stans ifrån. Dialogerna inkluderar ofta konstaterande kring att framtidens arbetsplatser behöver vara data-drivna och designade för att möta både miljömässiga och sociala hållbarhetsmål. Genom att använda data och analys kan vi optimera våra arbetsmiljöer för att förbättra både produktivitet och välbefinnande. Det konstateras också ofta att vi måste vara beredda på att anpassa oss till nya arbetsformer, stötta och underlätta för våra medarbetare att enklare få ihop vardagspusslet och att hitta teknologier vilka kan hjälpa oss att nå våra hållbarhetsmål.

Avslutande tankar
I dessa tider av osäkerhet är det viktigare än någonsin att vi håller ihop och stöttar varandra. Genom att vara medvetna om de geopolitiska riskerna och deras potentiella effekter kan vi bättre förbereda oss för framtiden. Låt oss också fortsätta att arbeta tillsammans för att skapa hållbara och inspirerande arbetsplatser som stödjer både våra affärsmål och våra medarbetares välmående. Det behövs!
Avslutningsvis kan jag inte låta bli att reflektera över hur mycket man från vissa håll i världen kastar så mycket skuld på Kina, och en klok kollega delade ett gammalt intressant kinesiskt ordspråk med mig häromdagen: ”När förändringens vind blåser bygger en del vindskydd medan andra bygger väderkvarnar”. Vilka är det nu som bygger vindskydden, kan man undra…? Och vad väljer du själv härnäst – vindskydd eller väderkvarnar?

 

Skribent

Jessica Schmidt