Erfaren duo tar över rodret för IFMA

Erfaren duo tar över rodret för IFMA
IFMA Sverige kommer i framtiden att ledas av två personer med stort engagemang i utvecklingen av FM-branschen i Sverige. Marie Andersson från Arbetsmiljöverket och Joachim Boëthius från Johnson & Johnson är två välkända profiler inom FM-världen. De berättar här vad paketet med två ordförande till priset av en kommer att innebära för branschorganisationens framtid.
Vad är bakgrunden till valberedningens förslag och hur ser ni på lösningen med två personer som leder IFMA Sverige?
”Det blir en delad arbetsbörda, som inte blir så tung för individen. Både Joachim och jag kommer från beställarfunktionen, men har inte samma perspektiv. Vi håller på att arbeta ut en arbetsfördelning mellan oss, där Joachim står för ett mer internationellt och europeiskt fokus medan jag utgår från nationella synvinklar. Den offentliga sektorn, som jag idag representerar, och den privata sektorn har delvis olika behov av tjänster och av samordning”, förklarar Marie Andersson.
”Vi rör oss i takt med tiden! Det känns rätt att leda tillsammans för att förverkliga styrelsens och gruppens visioner om IFMA i framtiden. Marie och jag kommer bägge kunna leda vid behov och ersätta varandra. På så vis kan vi behålla momentum i alla lägen. Dessutom är det ett bra tag sedan vi hade en ordförande från beställarsidan och det är positivt för branschen om vi kan ge den aspekten lite mer plats. Fokus och agenda för FM har trots allt mycket av sitt ursprung där,” säger Joachim Boëthius.
Vad kommer det nya upplägget att betyda för IFMA:s fokus?
”Jag tror att fokus kommer att ligga mer på att ’caring is sharing’; att dela med sig av goda saker. Som konsult och rådgivare finns det inte så stort incitament att dela så mycket, men som beställare vill vi gärna dela med oss av våra aktiviteter och lyckade åtgärder inom t ex hållbarhet, flexibilitet och inkludering. En arbetsplats skall utstråla energi, men också ha stadga och krisberedskap vid förändringar. Både offentlig och privat sektor kan göra mycket tillsammans,” påpekar Marie
”Vi befinner oss i en oerhört transformativ period med geopolitiska och ekonomiska utmaningar på beställarsidan. Riskhantering ökar i betydelse och en leveranskedja som ständigt ökar i komplexitet behöver bli robust. Vi inom FM har jobbet att hålla örat mot marken för att förutse problem. FM-projekt är ofta omfattande både i tid och form – vilket gör dem extra känsliga för förändringar i omvärlden”, konstaterar Joachim.
Vilka är era hjärtefrågor inom FM?
”Jag har två viktiga frågor. De statliga aktörerna behöver bli bättre på samordning och lokalförsörjning. Kontinuitets- och beredskapsfrågor, reservkraft, mat och andra förnödenheter behöver kunna hanteras i ett större nätverk. Den andra handlar om digitalisering och inkludering på arbetsplatsen. I dag ser vi arbetsmiljöer som är mindre lämpliga för personer med neuropsykologiska funktionsvariationer. Akustik, synintryck och tydlighet spelar stor roll. Och glöm inte skyddsombuden! Ett bra exempel på hur man kan göra rätt är AMF:s första yta i sitt nya kontor, där projektet redan från början var inriktat på flexibilitet och förmåga att snabbt ställa om lokalerna”, kommenterar Marie.
”Branschen måste äga narrativet om vad som är FM och hur FM bidrar med värde till kärnverksamheten utöver kostnadseffektivitet,” säger Joachim och fortsätter: ”Idag finns en tendens till planekonomi i hur man resonerar kring framför allt leveransmodeller. Det är inte hållbart om FM som funktion ska kunna möta utmaningarna i en snabbrörlig och komplex omvärld. Den här utmaningen är gemensam för alla oavsett vilken sida av bordet man sitter på.”
Vilken är hemligheten bakom ert engagemang i IFMA?
”Mitt engagemang i IFMA beror på att jag upplever vår organisation som ett oslagbart nätverk för branschen. Nordic Workplace är den arena där allt aktuellt tas upp. Sedan har jag också haft 12-15 LiA-praktikanter från FM-utbildningen vid yrkeshögskolan, vilket gör att jag ser hur utbildningen och branschen utvecklas”, förklarar Marie. Under större delen av mitt arbetsliv har jag i någon mån både som tjänsteleverantör i privat sektor under många år, både inom staben och operativa roller, i små och stora företag samt i statliga myndigheter både med verksamhet i egen regi och som beställare för outsourcad verksamhet, hela tiden haft en fot i IFMA.”
”Det är ingen hemlighet att många FM-funktioner är ganska små på bolag idag, detta trots att FM-teamet har både kritiska ansvarsområden och stora budgetar. I en sådan situation är ett nätverk av branschkollegor ovärderligt! Genom IFMA får man det nätverket plus att alla olika aktiviteter bidrar till insikter som breddar kompetensen och gör det möjligt att ta sig an alla utmaningar” avslutar Joachim.