24 januari 2024
IFMA krönika

IFMA krönika

30 år i FM-branschens tjänst!

I år fyller IFMA Sverige hela 30 år, och det kommer vi uppmärksamma och fira på olika sätt under hela detta jubileumsår. Firandet kulminerar med festligheter den 12 november på Sergel Hub i Stockholm i anslutning till årets Nordic Workplace konferens.

Kommer du ihåg vad du gjorde för 30 år sedan? Var du befann dig i livet och arbetslivet? För 30 år sedan var jag 16 år och gick på Ekonomprogrammet på Gymnasiet i Haparanda. Jag hade hunnit arbeta några år på den lokala turist- och konferensanläggningen i Kukkolaforsen och hade lyckats avancera från disken till kiosken. Jag hade nästan hela livet och arbetslivet framför mig, och hade ingen aning om vart det skulle komma att ta mig, men något som jag gillade mycket redan då, var att skapa fantastiska upplevelser samt inte minst att hjälpa och serva andra. Det är något som jag har fortsatt med både privat och i arbetet.

Från Kukkolaforsen i Tornedalen, fortsatte resan till studierna i Uppsala. Där studerade jag till Ekonomimagister med organisation och ledarskap som mitt fokus, och med fördjupning i beteendevetenskap. Människor och beteenden har alltid intresserat mig, och det är kanske just de studierna som jag haft mest nytta av både i livet och arbetslivet. Samtidigt under studierna arbetade jag på vintrarna i restaurangbranschen i Uppsala, och på somrarna i Kukkolaforsen. En perfekt möjlighet att testa det jag lärde mig i verkligheten.

Efter studierna kom jag på allvar in i FM-branschen, först till FM-organisationen internt på Pharmacia och sedan efter en av de första större FM-outsourcingaffärerna i Sverige till Skanska FM, som sedermera blev Coor Service Management. På den här tiden var FM fortfarande ytterst okänd som verksamhet och bransch, och vilken utveckling och resa branschen skulle få! För min egen del var resan och utveckling nästan lika svindlande och snabb som för hela branschen, från avdelningschef till sitechef, till tjänsteutvecklare, till projekt- och förändringsledare, till tjänsteutvecklingschef, till innovationsansvarig. Där emellan hann jag också göra min första tjänstgöringsperiod i styrelsen på IFMA Sverige. Jag hittade kontinuerligt nya och bättre sätt att hjälpa och stötta ännu mer och ännu fler. Hjälpa organisationer skapa bättre arbetsplatser och fastigheter. Efter några spännande år på Microsoft, landade jag sen som arbetsplatsstrateg hos Tenant & Partner där jag har möjlighet att rådgiva och hjälpa organisationer skapa värdeskapande arbetsplatser. Arbetsplatser som är både attraktiva, produktiva, effektiva, hållbara och säkra, och resan fortsätter. Precis som för FM-branschen.

Men, hur såg FM-branschen ut för 30 år sedan? Hur bildades IFMA Sverige? Hur har utvecklingsresan sett ut sedan dess, för både branschen och för IFMA Sverige? Vad är trenderna idag och vad tror vi om FM-branschens utveckling framåt?Det här och mycket mer kommer vi på olika sätt förkovra oss i under året. Exempelvis genom den efterlängtade nya FM-Rapporten som vi arbetar med för fullt och som lanseras under året. Och har du inte bokat in 12 november i kalendern än, gör det bums. Boka in både dagen och kvällen. Vi ser fram emot att fira FM och IFMA Sverige med er alla! Både under NWP och resten av året. Och redan nu kan du anmäla dig till flera spännande nätverksträffar, och fler kommer allt eftersom.

Varmt välkommen till jubileumsåret 2024! Och stort tack till alla er – medlemmar, partners, styrelsen, kansliet – för ert oerhörda engagemang och fantastiskt fina arbete för FM-Sverige! För allt värde vi tillsammans skapar till våra organisationers och kunders framgång. För bättre och mer hållbara arbetsplatser och fastigheter. För människor som trivs, mår bra och presterar bra. Varje dag, varje timme, varje minut, och ofta i det osynliga kämpar vi. I FM-branschens tjänst.

Vår bransch och vi alla är så värda att firas – TACK!

Skribent

Kati BarklundOrdförande IFMA Sverige