12 december 2023
IFMA krönika

IFMA krönika

Julen står för dörren och snart arkiverar vi ytterligare ett år i minnesbanken. Ett år som vi alla hoppades skulle vara slutet för kriget i Ukraina och den gängkriminalitet som präglat Sverige, istället eskalerade kriget i Gaza och vi fick bevittna fler blodiga inslag på nyheterna utöver de eländigheter som redan existerar i vår samtid.
Jag förstår att många ser julen som en mysig och familjekär högtid med tid för reflektion och vila, men det är långt ifrån verkligheten för alla.

Samma tid varje år så sköljer en våg av dåligt samvete över mitt priviligierade liv när jag möter stressade folk på gatan som försöker checka av alla julklappar på inköpslistan, samtidigt som jag på samma gator möter hemlösa som försöker hålla värmen i minusgraderna. Kontrasterna är så stora att det är svårt att ta in. Inflationen stiger och marginalen för de som redan lever på gränsen i privatekonomin är nästintill obefintligt och givet världsläget så känner jag att skulden för mitt eget liv nått en nivå som jag inte känt tidigare.

Samtidigt som hemlösa försöker hitta skydd mot kylan om nätterna så står fastigheter tomma under just de timmar på dygnet där behovet för tak över huvudet är som störst. Det kan inte vara rimligt att vi år 2023 inte kan hitta ett sätt att nyttja denna överkapacitet på våra fastigheter på ett bättre sätt. Vi som bransch måste bli bättre, så istället för att ha nyårsmål om att nyttja gymkorten mer så kan vi väl alla ta i hand på att bidra till samhället med hjälp av vår makt och expertis i branschen?

Jag vet att sällskapsspelet är utsedd till årets julklapp men när jag ändå har ordet så skulle jag vilja uppmana alla att ge bort en ännu mer värdefull julklapp till nära och kära. Mina fantastiska styrelsekollegor, Jesper och Amanda, har i de senaste två krönikorna delat strategier och tips för att bidra till en bättre värld så jag följer deras goda exempel.
Nedan följer en rad förslag på organisationer som man kan stödja i jul:

Läkare utan gränser
Unicef
Rädda barnen
Röda korset
Stadsmissionen

På Julafton hittar ni mig som vanligt på Moriska Paviljongen i Malmö tillsammans med organisationen JallaJalla en Jul för alla där det finns mat för behövande, julklappar till barnen och en varm kram för den som önskar.
Hoppas att ni också hittar ett sätt att bidra till en bättre värld, ingen kan göra allt men alla kan göra något.

Ser fram emot 2024 där vi som bransch hjälps åt att nyttja våra fastigheter på ett bättre och mer hållbart sätt, för alla!

Önskar er en God Jul och ett riktigt gott nytt år!

Väl mött,
Sofie Hansson

Skribent

Sofie HanssonIFMA styrelse