23 maj 2024
IFMA krönika

IFMA krönika

Personlig och professionell utveckling: tre viktiga frågor för att bli mer inspirerad av ditt arbete

När vi bläddrar igenom kalendern och ser hur dagarna och veckorna flyger förbi, kan det vara lätt att fastna i en cykel av rutiner och uppgifter som måste slutföras. Brukar du stannat upp och fundera över vad som verkligen ger dig energi i ditt arbete? Vad är det som får dig att känna inspiration och arbetsglädje? Och viktigast av allt, hur kan du skapa mer av dessa tillfällen, så glädjen sprider sig i ditt liv?

I denna krönika vill jag bjuda in dig till en stund av reflektion och självinsikt. Genom att ställa dig tre enkla, men djupgående frågor, kan du börja kartlägga en väg mot ett mer inspirerande och hållbart arbetsliv. Så ta en paus, häll upp en kopp av din favoritdryck och låt oss utforska tillsammans.

1.Vad är det jag verkligen tycker om med mitt arbete?

Det är lätt att tappa bort sig i det dagliga bruset och glömma bort de små sakerna som en gång fick oss att välja vår yrkesväg. Är det problemlösningen som lockar dig, mötet med människor, eller kanske den kreativa processen? Genom att identifiera dessa glädjeämnen kan du aktivt söka fler tillfällen att integrera i din arbetsdag.

2. Vad inspirerar mig och varför?

Inspiration kan komma från många håll – en kollegas engagemang, en framgångsrik projektavslutning, eller kanske en artikel om de senaste trenderna inom ditt fält. När du förstår vad som inspirerar dig, kan du medvetet omge dig med dessa influenser och därmed öka din motivation och ditt engagemang.

3. Hur kan jag skapa mer av det jag tycker om och det som inspirerar mig?

Detta är steget där insikt omvandlas till handling. Kanske behöver du be om mer ansvar inom ett område du brinner för, eller så kanske det är dags att ta initiativ till ett nytt projekt. Det kan även handla om att förändra små vanor i din vardag för att ge plats åt mer av det som ger dig energi.

Att reflektera över dessa frågor är bara början. Det verkliga arbetet ligger i att ta de insikter du får och omvandla dessa till konkreta steg i din arbetsdag. Detta kan innebära att du inleder en dialog med någon som har betydelse för dig, det kan vara en kollega, din chef, din partner eller en vän för att utforska dessa insikter ytterligare. Att ha löpande uppföljningar med din chef kan vara ett utmärkt sätt att säkerställa att du är på rätt spår och att dina personliga mål är i linje med teamets och organisationens mål.

Kom ihåg att det inte finns några rätta eller fel svar på dessa frågor. De är personliga och de reflekterar din unika resa och dina erfarenheter. Genom att ställa dem regelbundet och dela dina tankar med andra kan du hålla din arbetsglädje levande och din professionella utveckling på rätt spår.

Vi alla som på något sätt är en del av IFMA vet att arbetsplatsen, våra servicetjänster, ledarskapet och våra arbetsmetoder ständigt utvecklas. Låt oss omfamna förändring genom att ständigt söka nya sätt att inspirera och bli inspirerade. Tänk på att det är i de små stegen som de stora förändringarna börjar.

Så, vilka svar finner du när du ställer dessa frågor till dig själv? Dela gärna dina tankar och insikter, för tillsammans kan vi skapa en arbetsmiljö där vi alla blomstrar.

Med dessa tankar önskar jag dig en inspirerande och givande tid inför sommaren och så klart fram till nästa IFMA-krönika. Ta hand om dig och låt din nyfikenhet leda vägen!

Skribent

Jessica SchmidtStyrelsemedlem IFMA Sverige