4 september 2024
Kompetensutveckling

Tre exempel på dyra fällor när du ska fixa ljudmiljön i kontorslandskapen – Ljudspecialisten guidar

Att förbättra ljudmiljön i kontorslandskap kan vara en utmanande uppgift med många fallgropar. Genom att använda en beprövad metod kan du säkerställa att åtgärder vidtas i rätt ordning och att vanliga, kostsamma misstag undviks. I den här artikeln får du tre exempel på de många fällor som finns och hur du kan undvika dem.

 
Vi ser ofta hur företag, trots goda intentioner, gör vanliga misstag som kostar både tid och pengar när de försöker lösa eller förebygga ljudproblem i kontorsytor. Ett av skälen är att det finns många fallgropar som är lätta att hamna i, säger Joakim Scholander vid Strategisk Akustik.

Joakim fortsätter berätta att den metod de själva använder och lär ut listar drygt 20 sådana fällor och misstag, som checklistorna i metoden  gör det enkelt att undvika. Vad kan det vara för typer av fällor och misstag? Häng med här, så delar vår ljudspecialist med sig av tre exempel.

Exempelfälla 1: “Vi måste ha skärmar mellan oss”

Skärmar kan verka som en enkel lösning på ljudproblem, men de ger sällan den dämpning man hoppas på. För att skärmar ska fungera effektivt krävs två saker:

  • Rummets akustik först: Innan du överväger skärmar måste rummets ljudförstärkning åtgärdas. Om detta inte görs, kommer ljudet att fortsätta studsa runt och över skärmarna, vilket resulterar i fortsatt störning.
  •  

  • Korrekt skärmkonfiguration: För att en skärm ska dämpa ljudet effektivt måste den vara utformad och placerad med omsorg. Det innebär att skärmen behöver vara högre, bredare och tätare än vad många tror, samt konstruerad för att dämpa ljud utan att reflektera det tillbaka till andra kollegor.

Därför bör skärmar vara det sista steget i en ljuddämpningsstrategi för öppna kontorslandskap. När det görs rätt kan skärmar ge betydande resultat, men bara om de används som en del av en genomtänkt helhetslösning.

 

Exempelfälla 2: “Vi lägger in matta så blir det bättre!”:

Mattor ses ofta som en enkel lösning för att förbättra ljudmiljön, särskilt i kontorslandskap. Men mattor har betydligt sämre ljudabsorberande egenskaper än andra, billigare material. För de cirka 600 kr/m² det kostar att lägga in matta, kan mer effektiva åtgärder ge både bättre ljuddämpning och ökad komfort. Trots detta väljs mattor ofta för att de känns som en bekant lösning, vilket gör att mer effektiva alternativ förbises.

 

Exempelfälla 3: “Vi kan väl hänga gardiner mellan oss?!”:

Vanliga gardiner har ingen märkbar ljuddämpande effekt, även om de skapar en visuell barriär – bara för att du inte ser igenom tyget, betyder det inte att ljudet stoppas. Specialtyger kan ge viss dämpning, men de är ofta dyra och kräver flera lager textil och tunga material. I de flesta fall är det mer kostnadseffektivt att överväga andra lösningar som uppfyller de ljuddämpande kraven på ett bättre sätt.

 

Måste det vara svårt?

Det här behöver inte vara svårt. Följ rätt koncept, rätt manual och checklistor, så garanteras att du gör rätt från början och får mest ljuddämpning för varje satsad krona.

Om du vill lära dig mer kan du ta del av vår utbildning: Kvalitetssäkrad ljudmiljö i Öppna Kontorslandskap.  Den ger dig kunskaper och verktyg för att navigera dessa utmaningar och skapa en optimal ljudmiljö från grunden.
Läs mer om hur du tar dina färdigheter till nästa nivå [här].

 

Skribent

Joakim Scholander