23 november 2023
IFMA krönika

IFMA krönika

Vad är viktigt på riktigt?

Globalt befinner oss i ett läge av krig och desperation och världen är en fasansfull plats på flera ställen. Var tionde minut dör ett barn i Gaza. Jag känner mig handfallen och funderar dagligen på vad jag kan göra, bidra med och förändra med de medel jag har att tillstå. Efter vårt event Nordic Workplace funderade jag även på – vad kan vi som bransch göra för att hjälpa till att rädda våra medmänniskor och alla våra världens barn?

Jag tror de flesta av oss behöver vägledning kring vad vi kan göra. För det kan vara svårt, oerhört svårt, att veta hur vi och våra organisationer kan bidra och vara med och förändra. Jag har samlat några basala, men ack så viktiga, uppmaningar och spinner vidare på min fina IFMA-kollega Jespers checklistor i förra månadens krönika:

  • Höj din röst för omedelbart eldupphör
  • Skänk pengar. Vatten, mat och medicin räddar liv
  • Fortsätt prata om krigen som pågår, uppmuntra till samtal och diskussion på era arbetsplatser

I oroliga tider söker sig fler till Sverige. Vi inom FM branschen står många gånger för människors första arbete här vilket innebär att vi har ett stort ansvar att ta tillvara på denna möjlighet, både för oss men självklart även för individen. Frågan är hur vi som bransch långsiktigt kan hjälpa de som befinner sig i nöd och som kommer från krig. Hur välkomnar vi människor in i vårt samhälle? Ytterligare en checklista kommer lastad gällande vår bransch:

  • Ha nolltolerans på våra arbetsplatser mot rasism, inte bara i teorin utan även i praktiken
  • Arbeta för att ha en kultur och ramverk som främjar att anställa personer som får sitt första jobb i Sverige
  • Avtalsmässigt ställa krav – arbeta tillsammans med våra kunder och leverantörer för att våra avtal ska uppmuntra till integration
  • Tillhandahålla språkutbildningar för våra medarbetare
  • Utmana politiska vindar i form av exempelvis höjda inkomstkrav för arbetskraftsinvandring (hur främjar det våra medarbetare?)

Vad som är viktigt på riktigt för mig är att vara mänsklig, att se individen bakom våra branschavtal och att vara modig. Jag läser nyhetsuppdateringarna, tittar på bilder och videos och jag kan inte hålla tårarna borta. Jag kramar min son extra hårt på nätterna, jag tror att vi alla gör samma sak. Jag vill att alla världens barn känner sig trygga och det tror jag vi som bransch kan bidra till genom ovan. Vad tror du?

Skribent