20 mars 2024
IFMA krönika

IFMA krönika

En god kollega kan betyda allt

Många av oss spenderar nästan lika mycket tid med våra kollegor som med vår familj. Och medan vi ofta pratar om vikten av ett bra ledarskap för att trivas på jobbet, tycker jag att betydelsen av våra kollegiala relationer kommer i skymundan. Därför vill jag slå ett slag för den goda kollegan!

För visst är jag inte ensam om att ha hittat några av mina närmsta vänner på jobbet? Hur viktigt det är att trivas med kollegorna tycker jag har blivit extra tydligt de gånger som jag har bytt arbetsplats. Ofta har det varit svårt att lämna ett jobb just för att jag har trivts så bra med människorna där. Och ibland har det varit tvärtom, att stämningen bland kollegorna har varit anledningen till att det har blivit dags att söka sig vidare.

Jag verkar inte heller vara ensam om att tillskriva mina kollegor så stor betydelse. När Sveriges studenter och akademiker i början av karriären ska välja arbetsgivare så är just trevliga kollegor och bra arbetsmiljö det viktigaste de tittar efter. Det visar förra årets Young Professional Attraction Index (YPAI), en mätning som Academic Work gör varje år.

Och det kanske inte är så konstigt, eftersom goda kollegor faktiskt stärker vårt välmående. Flera studier visar att vänskapliga relationer med de personer vi arbetar med är bra för vår mentala hälsa och minskar risken för utmattning. Att komma in till den gemensamma arbetsplatsen kan vara en skön och välbehövlig paus från privatlivet om man går igenom en tuff period hemma. Ibland kan det till och med vara kollegorna eller chefen som fångar upp att någon mår så pass dåligt att de behöver hjälp för att ta sig ur en destruktiv situation.

I Sverige klassas också ofrivillig ensamhet som ett samhällsproblem. Nästan 2 miljoner svenskar över 16 år lider av ensamhet och isolering, vilket ökar risken för till exempel hjärt- och kärlsjukdomar och depression. Ensamhet orsakar och förstärker också fysisk smärta. Därför tror jag att det är så viktigt med balansen i hybridarbetet – att vi ses på den gemensamma arbetsplatsen med jämna mellanrum för att vårda relationerna till våra kollegor!

Sen är det ju inte bara vi som individer som gynnas av att trivas med kollegorna – det gör företaget i allra högsta grad också. Glada medarbetare som känner gemenskap med varandra är mer engagerade och har mer energi till att göra bra ifrån sig på jobbet. Vi får lättare att samarbeta, blir mer innovativa och kreativa och har mindre sjukfrånvaro.

Goda kollegor är alltså en win – win – win! Det är bra för individen, för företaget och för samhället i stort.

Så glöm inte att se dina kollegor som hela människor med egna känsloliv. Att fråga hur någon mår och stanna upp för att prata lite extra vid kaffemaskinen kan få många positiva effekter. Och vem vet, kanske får du en vän för livet.

Skribent

Sandra DahlStyrelsemedlem IFMA Sverige