22 juni 2023
IFMA krönika

Nytt år, nya möjligheter!

Nytt år, nya möjligheter!

Vi har som bransch tagit oss igenom några omtumlande år med bravur och vi ställde snabbt om, vi skapade mycket värde i våra organisationer, vi satte verkligen FM på kartan i företagsledningar. Och vi fortsätter att utveckla och utvecklas vidare, skapa värde och bidra till våra organisationers och kunders framgång. Varje dag, varje timme, varje minut gör vi det, och för det mesta så gör vi det i det osynliga. Vi är alla så värda att firas.

Nu befinner vi oss i en ny våg av osäkerhet och oro. Vi har både krig i Europa och oroligheter i andra delar av världen, energikris, skenande inflation, stigande räntor, men vi har också en planet som mår allt sämre. Just FM-branschen har en fantastisk möjlighet att bidra till hållbarhet – både social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Tillsammans skapar vi förutsättningar för att människor ska trivas, må bra och prestera bra, och vi kan också bidra enormt mycket till att minska både miljöavtryck och kostnader.

Våra fastigheter och fysiska arbetsplatser står för en stor del av organisationers miljömässiga avtryck och kostnader. Genom att optimera våra lokaler och lokalutnyttjande bättre kan vi se till att på olika minska det avtrycket, och samtidigt skapa förutsättningar för ännu mer välmående och presterande medarbetare och kostnadsbesparingar för organisationer. Vi har en skyldighet att bana väg för detta och vi kommer att göra det – linjera FM och våra fastigheter och arbetsplatser med social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet – och det om något kommer att kunna befästa FMs roll i organisationer ännu mer.

Även om det kanske ser lite mörkt ut nu på sina håll, så är jag övertygad om att framtiden är ljus för FM och att vi tillsammans kommer att göra ännu större skillnad för människor, ekonomin och miljön just genom FM. Så låt oss fira in det nya året och tillsammans ta till vara på alla möjligheterna för FM och för ökad hållbarhet!

P.S Glöm inte att boka in 7 nov i kalendern för årets FM-höjdpunkt – Nordic Workplace!

Skribent

Kati BarklundIFMA styrelse