25 juni 2023
IFMA krönika

Hinna njuta av sommaren – varför planering är nyckeln till att uppnå en balans mellan arbete och fritid

Med sommaren runt hörnet är det lätt att känna stress över allt som behöver göras på jobbet innan semestern. Deadlines, projekt och möten staplas på varandra och det känns som att tiden är knapp.

I stället för att låta stressen ta över, kan vi försöka se sommaren som en möjlighet att prioritera och fokusera på det som verkligen är viktigt. Genom att planera och organisera vår tid på ett smart sätt kan vi skapa utrymme för både arbete och avkoppling.

Själv försöker jag göra aktiva beslut, som innebär att jag tar kontroll över min dag snarare än att dagen tar kontroll över mig Det är inte alltid lätt men med en ökad medvetenhet om detta så brukar jag komma rätt så långt..

Att ta pauser och vila är avgörande för att vi ska kunna prestera på topp i vårt arbete, vilket kan vara lätt att glömma eller prioritera bort. Så även om det känns som att det finns mycket att göra på jobbet, bör vi inte glömma bort att ta hand om oss själva och vår hälsa.

Att planera och förbereda arbetet inför sommaren är viktigt för att undvika stress och kaos på jobbet inför semestern eller i värsta fall att du tar med dig det in i ledigheten. Här delar jag med mig av några tips, kring hur jag själv försöker ta mig an detta:

  1. Skapa en lista över uppgifter och projekt som behöver avslutas innan semestern. Prioritera det viktigaste och mest tidspressade.
  2. Kommunicera med dina kollegor om vilka projekt och uppgifter som behöver avslutas innan semestern. Se till att ni har en gemensam förståelse för vad som ska göras och vem som ansvarar för vad.
  3. Försök att avsluta pågående projekt innan semestern istället för att starta nya. På så sätt kan du undvika att lämna saker halvfärdiga och skapa en smidig övergång för dina kollegor.
  4. Planera in möten och deadlines i god tid. Detta gör det lättare att undvika krockar och missförstånd.
  5. Se över din kalender och försök att boka in tid för att avsluta uppgifter och projekten på din lista. Prioritera de viktigaste sakerna först.
  6. Se till att dina kollegor har all information och resurser de behöver för att fortsätta arbeta på projekten efter din semester.
  7. Sist men inte minst, skriv ned vad du ska börja med när du är åter från semestern. Efter några veckor av ledighet är det inte helt enkelt att alltid minnas de smarta tankarna man hade innan ledigheten tog över.

Varför skriver jag just om detta? Jo, för även om vi innerst inne är medvetna om detta, alla fall en del av oss, är det värt att påminnas. Forskning visar att ta kontroll över sin tid kan ha positiva effekter på produktivitet, stress, hälsa och välbefinnande. Genom att planera och organisera sin tid kan man öka sin produktivitet och minska stressen, samtidigt som man ökar hälsan och arbetsglädjen.

Sommaren kan också vara en tid för reflektion och utvärdering av vårt arbete. Vad har vi uppnått hittills i år? Vad vill vi åstadkomma under resten av året? Att sätta upp tydliga mål och ha en plan för hur vi ska nå dem kan hjälpa oss att hålla fokus och motivationen uppe.

Skribent

Jessica Schmidt