28 juni 2023
IFMA krönika

Framtiden är varm- en extra het krönika

I en tid av snabb teknologisk utveckling och automatisering, är det lätt att tänka att Facility Management kommer att bli en maskinell process utan mänskligt engagemang.
Men min spaning säger tvärtom. Värmen och det mänskliga elementet kommer att bli allt viktigare!

EN VARM BRANSCH DÅ OCH NU
Facility Management är i grunden en människocentrerad verksamhet och det är precis i det som framtiden ligger. Det handlar om att skapa arbetsplatser som inte bara är funktionella, utan också inspirerande och produktiva.
Det handlar om att förstå kunder och anställdas behov för att skapa en arbetsmiljö som främjar deras välbefinnande och prestationer. Oavsett vad som skall tillverkas på arbetsplatsen, vilken service som skall levereras eller kanske gods som transporteras till sjöss eller på land. Det handlar om att vara flexibel, lyhörd och anpassningsbar för att möta framtidens utmaningar, stärka och attrahera de som tar verksamheten oavsett bransch framåt d.v.s. människorna.
Så mitt råd är: Låt er FM strategi stråla ikapp med sommarsolens starka värme utomhus.

FM IN I FRAMTIDEN, EN HET UTVECKLING
Facility Management har alltid varit hjärtat som får organisationer att slå. Det har varit en bransch som arbetat i bakgrunden för att säkerställa att företag och verksamheter fungerar sömlöst. Med allt från att hantera fastigheter och infrastruktur till att tillhandahålla service och support, och som bransch har vi tagit sjumilakliv.
Men det krävs skärpa för att möta de komplexa utmaningar som kommer med framtidens Facility Management. Urbanisering, hållbarhet och teknologiska framsteg kommer att omforma branschen på radikala sätt.
Vi står inför utmaningar som att integrera smarta byggnadssystem, optimera energiförbrukning och implementera hållbara lösningar. Det krävs också skicklig datahantering och analytisk förmåga för att utnyttja den enorma mängd data som genereras från sensorer och anläggningar.
Genom att använda datainsamling och analysverktyg på ett bra sätt kan Facility Managers fatta välgrundade beslut, förutse underhållsbehov, optimera resursanvändningen och förbättra användarupplevelsen. Tillsammans med Artificiell intelligens och maskininlärning kommer också automatisering av rutinmässiga uppgifter att frigöra tid och resurser för mer strategiska och värdeskapande aktiviteter.

FÅ SAKER SKÖTER SIG SJÄLV- TEMPERATURKONTROLL EN FRAMGÅNGSFAKTOR
Mycket pekar på att framtidens FM expert kommer att vara en strategisk partner för organisationen, en som kan förutsäga och förbereda sig för förändringar på marknaden och inom teknologin.
Men det kräver en ständig strävan efter att förbättra och utveckla kunskaper och kompetenser, där jag förutspår att de mjuka ”varma” kompetenserna, kunskap om socialt samspel och bemötande kommer vara de som skiljer agnarna från vetet.
Min uppfattning är att de FM verksamheter som lyckosamt kommer att kombinera kraften i de mjuka värdena med de hårda kommer befästa sin förflyttning från att vara en kostnadsdrivare i bakgrunden till en lönsamhetsgenerator en gång för alla.

EXTRA VARMA SOMMARHÄLSNINGAR TILL ALLA
Inom FM branschen spelar många en viktig roll att se till att våra semesterdestinationer, hotell, och andra platser är väl omhändertagna och bidrar till helhetsupplevelser.

Så jag vill passa på att tacka er som håller ställningarna inom branschen under sommaren och samtidigt önska alla en riktigt skön tid då varma dagar passerar utomhus och vi kan njuta av långa daggfria, ljumna och ljusa kvällar. Vissa av oss dagtid andra kvällstid, vissa på heltid för några veckor.
Oavsett, ta vara på varje minut! Skapa minnesvärda egna stunder eller med era nära och kära.
Njut av solens ljus och ta med värmen till arbetsplatsen som krävs för att forma en framtid inom Facility Management som är både givande och framgångsrik.

Ha en underbar sommar, fylld av glädje, vila och nya äventyr!

Skribent

Hanna HagbergIFMA styrelse